امریكا اعلام كرده است تا پایان ماه جون، مدیریت فضای هوایی افغانستان را متوقف خواهد كرد،؛ زیرا قرار داد این كشور برای مدیریت ترافیک هوایی با حكومت افغانستان پایان یافته است.
این تصمیم میتواند باعث لغو پروازهای بین المللی به داخل افغانستان و عبور از فضای آن شود.
مقامات و دیپلماتها در كابل هشدار میدهند؛ تا پیدا كردن یك راه حل، حتا راه حل موقت، افغانستان را به یك منطقه پرواز ممنوع تبدیل خواهد كرد و این مساله هزینههای زیادی به حكومت افغانستان از جمله در قسمت عواید وارد میكند و اعتبار افغانستان را در نزد كمك كنندگان و سرمایه گزاران ضربه خواهد زد.
محمدقاسم وفایی زاده، معاون برنامه و پالیسی اداره مستقل هوانوردی میگوید: ترافیک هوایی در سراسر افغانستان و كشورهای آسیای میانه سالانه ۳۳ میلیون دالر تولید میكند. خطوط هوایی كه در افغانستان فعالیت دارند، فلای دوبی، ایرایندیا و تركیش ایرلاین هستند و بسیاری خطوط هوایی نیز از فضای افغانستان عبور میكنند.
اما هیچ پروازی از افغانستان به اتحادیه اروپا و از این اتحادیه به افغانستان صورت نمی گیرد؛ زیرا بلوك سازمان هوانوردی افغانستان را به دلیل كمبود در ایمنی پرواز به رسمیت نشناخته است.
قرارداد فعلی برای كنترول فضای هوایی افغانستان توسط امریكا، در ۳۰ جون پایان مییابد و عدم تمدید آن به معنای این است كه خطوط هوایی خارجی قادر به استفاده از فضای افغانستان نخواهند بود.
بر اساس یادداشت داخلی ناتو كه به دست آسوشتیدپرس رسیده، امریكا قرارداد فعلی را برای ۶ ماه آینده- تا پایان سال ۲۰۱۵ تمدید نخواهد كرد، این تمدید به ۲۵ میلیون دالر نیاز دارد.
همچنین یك مقام جاپانی گفته است كه كشورش حاضر است این ۲۵ میلیون را برای پوشش نیمه دوم سال ۲۰۱۵ استفاده كند؛ اما این تصمیم تاكنون تصویب نشده است.
این مقام ژاپنی كه نخواسته نامش فاش شود، میگوید كه امیدوار است كه توكیو هر چه سریعتر و قبل از انقضای قرارداد امریكا، در این زمینه تصمیم بگیرد.
وفایی زاده با اشاره به این كمك توكیو، میگوید: حكومت افغانستان از جنوری سال ۲۰۱۶ كنترول فضای هوایی كشور را به عهده نخواهد گرفت؛ قرار بود كه حكومت كابل این مسوولیت را از اوایل سال ۲۰۱۵ به عهده گیرد، اما مشكلات فنی مانع این كار شد.
این در حالی است كه ریاست جمهوری روز گذشته با نشر خبرنامهای به وزارت ترانسپورت و هوانوردی دستور داده تا آمادگیها برای گرفتن مسوولیت فرودگاههای كابل، بلخ، هرات و قندهار را تا سال ۲۰۱۶ اتخاذ كنند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3521